På Medeltiden var trätjära den enda kända metoden för att bevara trä. Det är fortfarande den bästa.
Att utvinna tjära ur trä har en närmast ofattbart lång historia. Det finns tecken på att neandertalarna använde tjära. Långt senare, men ändå för 7000 år sedan, användes tjära i Mesopotamien. Sedan dess är det många som har upptäckt trätjärans skyddande egenskaper – från antikens greker till vikingarna. Från och med 1928 är det Auson som för traditionen vidare. I dag används trätjära framför allt till hus. Det är en bra idé.
Under medeltiden blev tjäran en svensk exportvara, och den växte till en viktig sådan under kommande århundraden. På 1600- och 1700-talet var Sverige den världsledande producenten av tjära och hade periodvis närmast monopol. Vi hade gott om skog. Det har vi fortfarande. Efterfrågan växte stadigt, och inte bara utomlands. Den inhemska efterfrågan var stor, men eftersom tjäran var en så viktig exportvara försökte staten få svenskarna att börja måla med slamfärg i stället. Det blev en framgångsrik propaganda, som dock förde med sig att den mycket mindre skyddande och mycket mindre bevarande röda slamfärgen tog över. På den vägen är det. Det vi i dag pratar om som rödfärg är i själva verket en klen ersättning för den genuina originalprodukten.
Rödtjära är alla röda målarfärgers ursprung. Rödfärg original. Den består av tjära, rött färgpigment och balsamterpentin – som även den utvinns ur trä. På samma sätt är Svarttjära originalet till alla svarta målarfärger. Tjära är det mest ursprungliga sättet att behandla trä för att på så sätt bevara det. Det är därför våra äldsta och mest värdefulla kulturbyggnader bara får målas med tjärfärg. Ett bättre, mer naturligt och mer hållbart sätt att bevara det levande träet finns inte. Och inte ett vackrare, heller.
Människans historia är spännande. I dag är det fler och fler som bryr sig om hållbarhet. För tusen år sen var allt ekologiskt. Nu är det ett undantag. Men originalet är fortfarande ekologiskt. Ausons tjärfärger är en hyllning till hållbarheten, skönheten och skogen.