Tjärprodukter – Frågor och svar

Säljer ni till privatpersoner?

Nej, vi säljer bara genom bygg och färghandeln. Ni ser alla våra återförsäljare här: Hitta butik

Vill du köpa färdigmålad panel?

Kontakta vårsamarbetspartners Svensk Trälackering www.svensktralackering.se och Bygg & Lack www.bygg-lack.com som kan erbjuda färdigmålad panel i alla våra olika pigmenterade färger. 

Vill du köpa provburkar?

Undrar du hur kulören ser ut så är det en god idé att köpa en provburk. Provburkar på 100 ml av våra pigmenterade tjäror köper du i din färgaffär. Stryk provbrädan en gång, ställ den utomhus i solen, vänta tills den torkat, stryk sedan halva brädan en gång till så ser du skillnaden mellan en och två strykningar. 

Hur öppnar jag burken?

Varje “flens” på nabblocket måste vikas ut, det finns verktyg för det men fungerar även med t.ex. en skruvmejsel. Man tänker sig locket uppifrån, vid varje flens stoppar man skruvmejseln mot den lilla kanten på flensen och viker utåt uppåt. Det är viktigt att flikarna viks ut helt, då det är en packning som sitter mot burken som gör att det blir som ett sug som håller fast locket, när alla flikarna är ute drar man locket uppåt/eller från en sida snett uppåt.

Hur framställs trätjära?

Våra trätjäror framställs genom torrdestillering av trä i ugn, framför allt tall (furu).

Vilka färger finns trätjärorna i?

Auson har sex pigmenterade trätjäror som ger matta, snygga kulörer. Vi har också vanlig äkta trätjära och den lite finare dalbrända trätjäran samt många fler tjärblandningar utan pigment 

Behöver jag tillsätta något lösningsmedel?

Alla våra pigmenterade trätjäror är redan färdigspädda och dessa behöver normalt inte spädas ytterligare för ohyvlat trä. För hyvlat trä och om du vill spruta tjäran rekommenderar vi en extra spädning med 10–20% balsamterpentin eller etanol för alla pigmenterade tjäror (ej Tjärvitriol). 

Hur kommer det sig att trätjärorna är ett så bra träskydd?

Trätjära är en produkt från barrträ och innehåller bl. a. stor andel kåda och terpentinGenom att behandla trä med trätjära tillför du därför dessa naturliga ämnen som trädet själv använder mot angrepp av insekter och andra skador. Träet får också en naturlig impregnering som hindrar fukt från att tränga in och i stället låter det andas. Det gör att man motverkar att träet torkar ut och spricker. 

I vilket väder och i vilken temperatur kan jag måla med trätjära?

För optimala förhållanden när du målar så bör du planera in målningen till försommar/sommar eller tidig höst. Se till att vädret förväntas vara stabilt och relativt soligt de kommande dagarna. En kraftig regnskur på nymålad fasad kan i värsta fall göra så att färgen rinner av. Trätjära torkar långsamt och det tar några dagar innan tjäran har bildat ett vattenavvisande skydd. Var noga med att täcka detaljer som ej skall målas såsom dörrar, fönster, husgrund, plattsättning etc. Låt täckplasten sitta kvar några dagar efter målningen eller tills tjäran har börjat att torka på ytan.

Vi rekommenderar torrt väder och en temperatur helst över 10 grader. Då är tjärprodukterna mera lättarbetade och tränger lättare in i träet. Det fungerar även att måla vid kallare väderlek men tjäran blir då lite tjockare, svårare att stryka ut och torkar långsammare. Det är viktigt att träet är torrt vid behandlingen och att det inte regnar eller blir fuktigt innan tjäran blivit torr. Man kan måla i solljus men det är då viktigt att färgen inte hinner torka innan man slutfört hela plankan. Ju varmare väderlek desto tunnare och mer lättarbetad tjära. 

Fördelar och nackdelar med att måla virket innan uppsättningen eller på plats?

Målar man lösvirke så rekommenderar vi att man målar första strykningen när brädorna är på marken. Man minskar då risken för ev. vita ränder på fasaden när virket torkar. Tjära tar lång tid på sig att torka så det kan ta tid att måla två gånger om man väljer att måla allt när fasaden sitter uppe. Detta kan vara speciellt viktigt att tänka på om man ex hyr byggnadsställning vid målningen. Målning skall inte ske inomhus. Tjära innehåller terpentin som är ett flyktigt lösningsmedel som inte bör inandas. Läs mer i vårt Säkerhetsdatablad. 

Måla på hyvlat och ohyvlat virke?

Våra pigmenterade tjäror är redan färdigspädda för att användas på vanlig ohyvlad yta. För hyvlade ytor och ytor som är av hårdare träslag så måste man späda ytterligare runt 10-20% med balsamterpentin eller etanol. Tänk på att tjäran blir tunnare ju varmare det är så använd bara så mycket att man får en bra täckning utan att tjäran börjar rinna. Då hyvlat virke är blankt så kan även tjäran se blank ut första tiden. 

Vad behöver jag göra innan jag börjar måla?

Det är viktigt att ytan är helt ren och torr. Har den blivit angripen av alger eller mögel av något slag måste ytan först tvättas ren med alg eller mögeltvätt (ex Jape GrönFri och PrickFri)Ytan måste vara torr innan du börjar måla. Ytor som redan är behandlade med trätjära behöver du bara borsta rent från smuts och damm. På trä som tidigare har målats med slamfärg bör du använda en stålborste för att ta bort löst sittande färg. Avsluta med att borsta av hela ytan med en mjuk borste eller kvast. Använd munskyddRör noga om i burken innan du börjar och även flera gånger under målningen. Pigmentet lägger sig snabbt i botten av burken speciellt för Tjärvitriolen som måste röras om mer regelbundet än de övriga pigmenterade tjärorna. 

Vad behöver jag tänka på när jag målar?

Att måla med trätjära skiljer sig lite från vanliga målarfärger när det gäller hur du målar. Med tjära kan man måla även en varm sommardag den blir då lite tunnare och lättare att stryka ut. Tjära är både grundfärg och täckfärg i ett. Använd en bra och bred pensel – gärna 70–100 mm bred. Undvik också att måla för tjocka lager. För tjocka lager kan ge sk ormskinn på ytan efter torkning. Rör om i burken före och under målning. Använd skyddshandskar och måla bara utomhus. Se till att det är bra luftväxling, annars använd skyddsmask. Läs mer i vårt Säkerhetsdatablad. Måla klart en hel vägg i taget med samma batch.

Hur mycket tjära går det åt per kvm?

Åtgången är mellan 5-8 kvm per liter för alla våra pigmenterade tjäror utom för Tjärvitriolen som har en åtgång på mellan 6-10 kvm per liter. Vår Äkta och Dalbrända Trätjära har en åtgång på ca 2-4 kvm per liter. Åtgången är beroende på val av träslag, om ytan är hyvlad eller ohyvlad, om det är ny eller äldre fasad. En torr och sprucken fasad suger in tjäran kraftigt så förbrukningen per kvm kan bli betydligt större än det normala.  

Hur snabbt torkar trätjärorna?

Trätjära är en ren naturprodukt som är relativt långsamtorkande. Torktid beror på hur tjockt man målat, vilket träslag som valts, ny eller äldre fasad, vädret under och efter målning. Därför kan man inte ge någon exakt tid när den är helt torr. Ytan börjar att kännas torrare efter några dagar samtidigt som tjärdoften börjar avta något. Därefter tar det några veckor och ibland upp till några månader innan ytan är helt torr. Torktiden är kortare för Tjärvitriol än för våra övriga pigmenterade tjäror.

Hur många gånger ska jag måla?

Måla minst två gånger för att få bästa vattenavvisande skydd och jämn färgton. Eftersom den första målningen ger ett bra skydd går det att vänta med den andra målningen i upp till ett år om du behöver. Tänk på att den första behandlingen ska ha torkat helt innan du målar igen. 

Hur länge håller färgen?

Vi brukar rekommendera att du målar igen efter 6–8 år beroende på väderstreckTjäran håller kortare tid på syd och västsidan jämfört med övriga sidor. Att tidsspannet är så stort beror bland annat på väder och vind, kvaliteten på träytan och var du bor. Tjära bygger succesivt lager och ju fler gånger man har målat desto längre blir underhållsintervallen

Hur länge sitter tjärdoften i?

Den lite kraftigare tjärdoften avtar rejält redan efter gon dag eller dagar då mycket av terpentinen i tjäran försvinnerDärefter kommer mer av den mjuka och rökiga tjärdoften fram och den ligger kvar i några månader för att därefter bara dyka upp någon dag när det blir riktigt varmt igen men då väldigt kortvarigt. Efter något år så får man sätta näsan mot fasaden för att känna lukten 

Kan jag måla om mitt hus som tidigare har behandlats med traditionell slamfärg?

Absolut, det går utmärkt. Vår Rödtjära innehåller liknande pigment som traditionell slamfärg. Precis så som man blandade rödfärg i tidernas begynnelse, med tjära och järnoxid från våra svenska gruvor. Tänk på att vara noggrann att tvätta rent om ytan är smutsig och har blivit angripen av mögelTjäran är inget bekämpningsmedel och kommer inte att ta bort tidigare mögelangripen yta. Måla över med samma kulör som slamfärgen har. 

Kan jag använda trätjärorna på annat trämaterial än husfasader?

Ja, färgerna passar även bra till plank, sjöbodar, bryggor, blomsterlådor, stolpar, staket mm. Nästan allt trä som inte tidigare är målat med moderna färger och som står utomhus. Tjära skall inte användas på trä inomhus. 

Måste jag använda rostfri spik?

Vi rekommenderar rostfri spik till alla våra tjäror utan pigment såsom Dalbränd Tjära, Äkta Trätjära, Roslagsmahogny samt till våra ljusare tjäror såsom Rödtjära, Gröntjära, Bruntjära och Tjärvitriol. Vanlig galvad spik fungerar bra till Svarttjära och Svartbrun tjära. 

Kan jag använda någon annan målarfärg än tjära om jag ångrar mig?

Ja vanlig slamfärg fungerar bra. Är ytan flera år gammal och har slutat att blöda vid varm väderlek så kan man prova att måla över med linoljefärg eller någon annan oljebaserad färg i liknande kulörTesta först på en mindre yta 

Kan man bryta färgen?

Våra vanliga icke pigmenterade tjäror går inte att bryta i olika kulörerRoslagsmahognyn fungerar att pigmentera i vanlig brytmaskin men den har inte lika bra kulörstabilitet som mer moderna lasyrer. Man kan dock blanda en redan färdig pigmenterad tjärfärg med en annan för att på så sätt få fram en annan kulör, här får man testa sig fram själv. 

Kan Tjärfärg missfärga annat material?

Ja, spill på t.ex. fönster tas bort med balsamterpentin eller etanol. Går även att använda andra färgborttagningsmedel. Sugande material såsom betong etc. samt stenläggningar bör täckas. 

Kommer färgen att krita sig?

Våra pigmenterade tjäror låter träet andas och i stället för att färgen börjar flagna så kommer ytan och pigmentet långsamt att ”krita” sig och försvinna. Pigmenterad tjära fungerar på liknande sätt som slamfärg men är mer tålig och har färgpigment som binds i tjära i stället för vatten. 

Möglar tjära och vad kommer möglet ifrån? 

Ren tjära innehåller inga näringsämnen som gör att möglet kan växa. Finns heller inget i tjäran som minimerar mögel om det redan har dykt upp. Det är en naturlig process som orsakas av variationer i klimat, ytornas beskaffenhet, materialet i ytorna och en mängd andra faktorer som vid vissa tillfällen samverkar så att gynnsamma förutsättningar uppkommer för tillväxt av mögel och alger. 

Vad händer om färgen har frusit under lagring?

Normalt händer det inget med tjäran. Den klarar att förvaras i kalla utrymmen.  

Går det bra att sprutmåla tjäran?

Vill man sprutmåla så kan vi rekommendera Wagners mindre sprutor i Control Pro serien som säljs på olika byggvaruhus, munstycken medföljer. För yrkesmän finns det större sprutor av märket Wagner till exempel Wagner SF 23 Pro, munstycket HEA 411 (grönt) ger en bra sprutbild samt lagom färgflöde. Vanlig hobbyspruta ger en mindre bra sprutbild. Efterstryk gärna med pensel, var noga med att färgen inte rinner. Slutstrykning bör alltid göras manuellt med en vanlig pensel eller roller. 

Måla pallkragar med tjära?

Trätjära är ett utmärkt träskydd för allehanda träkonstruktioner, den är dock inte livsmedelsgodkänd. Vi rekommenderar att måla utsidan och täcka insidan med lämplig duk. 

Grundmåla ändträ?

Använd bara tjära för ändträtÄndträ suger ca 30 gånger mer än vanlig träyta så det är viktigt att denna del av träet görs vattenavvisande. Man kan tunna ut tjäran något med balsamterpentin eller etanol så att den tränger in bättre i ändträet eller så använd vår Tjärolja som är en tunn tjärblandning perfekt för ändträ. 

Kan man måla på annan tidigare målad yta?

Det går att måla på tidigare laserad yta om den är gammal och har börjat flagna. Tänk bara på att tjäran inte kan tränga in där det finns tidigare målad yta. Det är bra att veta att våra tjärfärger inte är heltäckande och att annan kulör eller flagad yta kan synas igenom. Vi rekommenderar därför att ni gör ett test på mindre yta först innan ni målar över. 

Kan man måla över Järnvitriol med tjärfärg och vad är skillnaden mot Tjärvitriol?

Järnvitriol går bra att måla över som den är men använd då helst våra täckande tjärfärger. Tjärvitriol kan också fungera men den blir inte lika grå och fin som om man målar på helt ny panel. Skillnaden mellan dessa produkter är att tjäran skyddar och stärker fasaden utan att åldra den. 

Kan man måla över en befintlig tjärfärg med en annan tjärfärg?

Våra tjärfärger är inte heltäckande. Den färg som täcker över bäst är Svarttjära. Man kan dock behöva stryka flera gånger under en längre period för att det skall bli en bra täckning. 

Kan man måla på ek, lärk och annat hårt träslag?

Det går att måla tjära på hårt träslag men vänta helst några år tills fasaden fått lite yta så att tjäran bättre kan tränga in.  

Kan man måla på limträ?

Limträ är kompakt och har en mindre finsågad yta, dvs mitt emellan sågad och hyvlad yta, vilket medför att produkten inte tränger in på samma sätt som på en traditionell sågad yta.  

Alla tjärfärger kan användas på limträman får dock räkna med en längre torktid för alla pigmenterade tjäror utom Tjärvitriol eftersom det är en tunnare produktHuvudregeln är att tjärfärgen (utom Tjärvitriol) ska spädas så mycket att den lätt kan strykas ut med pensel i tunna lager. För tjocka lager med färg kan med tiden ge krackeleringar på ytan. 

Tryckimpregnerat trä, kan jag använda tjära?

Ja, behandlas som en hyvlad ytalåt helst ytan stå något eller några år tills man gör första behandlingen. 

Måla med pigmenterad tjära, Tjärvitriol?

Tjärvitriol är klar att användas som den är, ingen spädning skall göras. Den blir brun/grå vid första strykningen. Vid andra strykningen grånar den ytterligare. Det är sedan en reaktion med solen att den blir ljusgrå. Där solen inte kommer åt på t.ex. norrsida, under takutsprång och nock blir den inte lika grå. Rör om noga på botten i burken innan målning då pigmentet sjunker, rör även om i burken under målning ca var 5 minut. Vi rekommenderar två strykningar på nytt virke. Torktid är allt från några dagar upptill flera veckor. Kulören stannar kvar på ytan.

Om olika batchnummer på burkarna, kontrollera att kulören är enhetlig annars blanda burkarna med varandra.   

6-10 kvm per liter. 

Måla med pigmenterad tjära, Rödtjära, Svarttjära, Svartbrun tjära, Bruntjära, Gröntjära?

Dessa är färdigspädda och klara att använda på ohyvlat virke, för hyvlat virke späd enligt instruktionerna på burken. Målas i tunna lager för att undvika krackeleringarRör om noga  botten burken innan målning, rör även om då och då under målning. Vi rekommenderar två strykningar på nytt virke. Torktid är allt från några dagar upptill flera veckor. Kulören stannar kvar på ytan.

Om olika batchnummer på burkarna, kontrollera att kulören är enhetlig annars blanda burkarna med varandra.   

5-8 kvm per liter

Måla med icke pigmenterade tjäror, Äkta Trätjära och Dalbränd trätjära?

Kan värmas upp till 50-70 grader eller spädas med ca 20 % balsamterpentin eller etanol för lättare inträngning i virket. Ett gammalt träbestrykningsrecept är en tredjedel av varje, linolja, terpentin och tjära (sk Roslagsmahogny). Kan användas på träfasad, trätak, kyrkor, båtar, bryggor, staket etc. Har även antiseptiska egenskaper och kan användas för veterinära ändamål som hästhovar m.m. Tjärorna blir mörkbruna vid påstrykning, eftersom de inte innehåller något pigment så bleks denna kulör bort av solen, men tjäran gör fortsatt sitt jobb i virket. Vi rekommenderar två strykningar på nytt virke. Torktiden är allt från några dagar upptill flera veckor.  

Måla med Roslagsmahogny?

Är en blandning av tjära, linolja och terpentinÄr mer lättrinnande och torkar snabbare än vanlig tjära. Appliceras tunt, stryk två gånger, låt torka emellan. Används på träkonstruktioner, bryggor, båtar mm. Tjäran blir mörkbruna vid påstrykning, eftersom den inte innehåller något pigment så bleks denna kulör bort av solen, men tjäran gör fortsatt sitt jobb i virket. Roslagsmahogny innehåller linolja som vid ogynnsamma förhållanden kan ge uppkomst till mögel. Därför måste man alltid göra en noggrann mögeltvätt av ytan innan målning.  

Måla med Tjärolja?

Används på träkonstruktioner där man vill ha en tjära som lätt tränger in i underlaget såsom altangolv, trall, bryggor etc. Tjäran är brun vid påstrykning, eftersom den inte innehåller något pigment så bleks denna kulör succesivt bort av solen. Detta kan ta några månader upp till ett år beroende på när behandlingen görs. Tjärolja går in i träet och gör ytan vattenavvisande och minimerar sprickbildning. Torktiden är allt från några dagar upptill flera veckor. 

Mitt hus är grundmålat från fabrik, kan jag använda tjära?

Vi rekommenderar att använda våra tjärfärger på obehandlat virke och kan således inte garantera resultatet. Tjäran måste kunna suga in i virket utan att bli stoppad på vägen, färgerna är inte heller heltäckande. 

Kan jag måla mitt trätak?

Ja det går bra, men man får räkna med tätare ommålningsintervaller första tiden då ett trätak av naturliga skäl är mera oskyddat än en fasad. Måla gärna oftare i början så att tjäran får bygga upp ett skyddande lager på taket.