Måla med färgspruta

Om du har ett större objekt att måla så kan det vara bekvämt att sprutmåla panelen, vid sprutmålning av träfasad rekommenderas att man alltid efterstryker med en pensel för att få tjäran att tränga in riktigt i fasaden.

Det får inte rinna och det är viktigt att spruta färgen jämnt. Det är även mycket viktigt att man rör om i hinken kontinuerligt så färgpigmentet inte lägger sig på botten, särskilt när det gäller Tjärvitriol.

Rödtjära, Gröntjära, Bruntjära, Svarttjära och Svartbruntjära är färdigspädda och kan sprutmålas direkt enligt rekommendationer i rapport.

Tjärvitriol är klar att sprutas direkt, använd HEA 411, önskas ett mindre färgflöde använd Fine Finish 310-308. Detta munstycke ger dock lite mer sprutdimma.

Äkta Trätjära och Dalbränd Trätjära måste förtunnas med ca 20% terpentin eller sprit innan sprutning, använd munstycken som anges i rapport.

Test av Wagner SF23 Pro med Auson Rödtjära

Rödtjära är en produkt med låg viskositet vilket gör att den är lättsprutad och även funkar med Wagners mindre maskiner så som Control Pro serien. Det går även att spruta denna färg med en HVLP maskin tex W 590.b Viktigt att veta är att en HLVP maskin ger mer sprutdimma än en airlessmaskin.

Väderleken vid testtillfället var ganska sval vilket ger färgen en något högre viskositet.

Vårt Rödtjära-test utfördes med Wagners SF 23 Pro som är en airless maskin med membranpump. Vi provade olika munstycken ur HEA sortimentet samt linjemunstycke.

Vi kom fram till att HEA 411 munstycket, gav en bra sprutbild samt gav ett lagom färgflöde till denna ganska tunna färg.

Önskar man en mindre sprutdimma, dock på bekostnad av en bra sprutbild, kan ett linjemunstycke användas. Vi använde storlek 415 och man skulle kunna gå ner till 411 utan att det blir för litet.

Vi använde ett tryck runt 80 bar. Skulle säkert kunna sänkas något lite till men då med en sämre sprutbild som resultat. Man bör dock alltid eftersträva ett så lågt tryck som möjligt för att minimera sprutdimma.

Tradition och innovation sedan 1928

Auson grundades 1928 och är fortfarande ett familjeföretag. Våra traditionella och hållbara produkter med trätjära som bas är ledande i Norden. Tjära är en naturprodukt som än i dag är det bästa och mest hållbara sättet att skydda och ta hand om träet. Enligt många är det dessutom det vackraste.