Tjärfärgsfabriken

Reggaemusiker, bagare och före detta spårvagnsförare. I tjärfärgsfabriken finns det 28 medarbetare med många olika erfarenheter och historier. Men de är alla viktiga i Ausons tjärhistoria från 1928. Möt Seydi, Johan, Monica och Daniel – mitt i hjärtat av verksamheten.

Doften av tjära är tydlig så fort man kliver in i tjärfärgsfabriken. Stämningen är glad och skämtsam – tempot är lagom högt. Medarbetarna har precis haft frukostrast och är redo att fortsätta med dagens arbetsuppgifter. För fabrikschefen Johan Sporrong innebär det att svara i telefon, ta hand om olika personalfrågor, rapportera till ordermottagare, sitta i inköpsmöten, jobba med ISO-certifieringar, hålla i anställningsintervjuer och fira av härliga medarbetare som går i pension. Ingen dag är den andra lik. Det är ofta stressigt, men det blir aldrig tråkigt.

– Jag fastnade direkt för den härliga stämningen i fabriken och alla färgstarka människor som alltid ger mig energi. Här finns ett fantastiskt stort engagemang och jag får prägla min egen vardag. I grunden är det själva produktionen som gör mig taggad. Jag älskar känslan av att få iväg produkterna – framför allt när vi har haft kniven mot strupen. Det är aldrig bra att slappna av, man måste känna att man lever.

Johan började i tjärfärgsfabriken på Auson för drygt tre år sedan. Han lämnade världens största färgkoncern Akzo Nobel efter 20 år. Han var helt enkelt sugen på nya utmaningar.

– Här får jag jobba med Seydi som alltid dansar och sjunger, med Izza som börjar varje dag med ett gapskratt och med Makkonen som fortfarande visar tacksamhet över jobbet efter 30 år. Det är människorna i tjärfärgsfabriken som gör jobbet extra roligt.

MÖT NÅGRA AV MÄNNISKORNA I TJÄRFABRIKEN

Johan Sporrong

”Jag fastnade direkt för den härliga stämningen i fabriken och alla färgstarka människor som alltid ger mig energi.”

Seydina Gueye

”Jag älskar det här jobbet. Det händer alltid mycket och jag lär mig saker hela tiden. Under mina tre år här har jag provat på det mesta och det finns alltid något nytt att ta tag i.”

Daniel Börjesson

”Att vara facklig representant är viktigt, roligt och utmanande för mig. Dessutom innebär rollen att jag får ännu fler arbetskamrater i gänget från IF Metall.”

På företaget finns också Monica Larsson, som blivit lite av en mammafigur. Hon har, liksom många andra, jobbat hela tio år på företaget. Kollegorna kommer gärna till henne när de behöver ”prata av sig” om ditt och datt och hon plockar gärna undan i köket. Dessutom är hon en av de ansvariga för den viktiga fredagsfikan och lottot varje vecka.

– Alla underbara människor är det som har gjort att jag har stannat. Det är helt enkelt människorna som jag blir motiverad av i mitt jobb. Vi har alltid nära till skratt och kan prata om allt. Att vi är ett starkt team och trivs så bra ihop gör att vi är många som har stannat så länge. Men när vi tippar på lottot brukar vi tillsammans drömma oss bort och fundera på vad vi skulle göra om vi vann, säger Monica Larsson och skrattar.

Sista stationen i tjärprocessen är etiketteringen. Olika etiketter ska på för Rödtjära, Svarttjära, Tjärvitriol, Bruntjära och Tjärolja. Idag är det Seydina Gueye som märker tomma burkar med Rödtjära. Han jobbar med kvicka, säkra fingrar samtidigt som han nynnar på en låt från den nya reggaeskivan. Seydina, som kommer från Senegal, flyttade till Sverige 2008 – enbart för att satsa på sin musik. Till tjärfabriken kom han för tre år sedan, tack vare brodern Samba som också jobbar här.

– Jag älskar det här jobbet. Det händer alltid mycket och jag lär mig saker hela tiden. Under mina tre år här har jag provat på det mesta och det finns alltid något nytt att ta tag i. Att jag är en glad och sprallig kille som bjuder på mig själv uppskattas av kollegorna, säger Seydina skrattande och berättar stolt att artistnamnet är Mandoza.

Ändstationen i tjärfärgsfabriken är tappstationen. Idag är det Daniel Börjesson som är i färd med att fylla upp Rödtjära. Innan han sätter igång kontrollerar han tappordern och räknar ut vikten. Det är viktigt att det är rätt vikt. Han började på företaget för 15 år sedan.

– Jag började i labbet och fick lära mig många viktiga grunder. Under alla år här har jag haft olika ansvarsområden – just nu jobbar jag mest med att förbereda allt inför själva tillverkningen. Men eftersom jag har en så bred kunskap kan jag rycka in där jag behövs.