Ladhus i Tjärvitriol

Välkommen till Luhrsjöladan – ett naturnära boende med utsikt över såväl sjö som skog och öppna hagar. Ladhuset med panel i tjärvitriol är en Fiskarhedenvilla inspirerad av husmodellen Glimre.

Stora fönsterpartier gör naturen ständigt närvarande och mjuka, jordnära färger som följer upp fasadens tjärvitriol dominerar även inomhus. Mottot för hela husbygget har varit att skapa ett tidlöst hem med kloka, hållbara val att leva länge med.

Vad föll ni för mest med Tjärvitriolen?

Att det är en naturprodukt kändes viktigt för oss, men även det estetiska spelade roll. Här fick vi allt vi önskade i en och samma produkt.

Hur upptäckte ni tjärvitriolen?

Det var en dag i februari och vi var på promenad för att spana fasader. Den fasad vi åkt för att titta på motsvarade inte förväntningarna men i samma område fanns ett hus som väckte vår nyfikenhet. Det var exakt den nyans vi sökte! Familjen var ute och vi kunde fråga vad de målat med. Tjärvitriol, var svaret från de hjälpsamma husägarna. Där och då avgjordes saken. Vi hade tidigare läst om färgen, men det var viktigt att få se den i verkligheten.

Hur lång tid målade ni?

Vi målade i två omgångar. Först strök vi all panel en gång innan den sattes upp. Det var sommar och vi hade tur med vädret så vi kunde stå ute och stryka plank efter plank. Under torktiden förvarade vi panelen i en luftig lada. Panelen, spårpanel av gran i tre olika bredder, sattes upp under hösten. Kommande sommar strök vi själva allt en andra gång och även det fungerade smidigt.

Vad har ni fått för kommentarer på huset?

Läget och det självklara samspelet mellan inne och ute tilltalar många. Det är också det vi gillar bäst. Här är det enkelt att trivas.

Vad är ni mest nöjda med?

Hur fint färgen funkar med den omgivande naturen. Tjärvitriolen har samma levande nyans som trädstammarna runt huset.

Tre argument för att måla med tjärvitriol?

Att det är en naturprodukt som samtidigt skyddar träet, att det är enkelt att använda och inte kräver mycket underhåll framöver.