Arkitektens svartbruna dröm

I Askim söder om Göteborg, på en sluttning åt sydväst alldeles i närheten av havet, ligger Villa Timmerman. Huset är ett tvåfamiljshus ritat av arkitektparet Andreas Lyckefors och Josefine Wikholm.

Huset är helt byggt i trä och en referens har varit Carl Wilhelmsons nationalromantiska ateljé på Skaftö från 1913. Ambitionen var ett robust och avspänt hus att leva i. Den mörka träfasaden har behandlats med Svartbrun tjärfärg, där både svart och brunt pigment ingår.

Ursprunget till kulören var en önskan om en varmare svart kulör som var rik på pigment och som kunde upplevas olika i olika ljus. Andreas Lyckefors experimenterade hemma  i lägenhetsförrådet med provburkar och trästickor för att få fram exakt rätt nyans av svartbrunt. Detta blev sedan till den nya produkten Svartbrun tjärfärg, i storskalig produktion hos Auson.

Villa Timmerman har en rakfalsad, spontad panel. Utanpå den ligger ett lager av rasterbrädor med en mönsterbild av diagonala och vertikala ribbor. Rastret var ett experiment som visat sig fungera bra som skydd mot solstrålning på fasaden och som skyddande skikt mot västkustens drivande regn.

Taket är en kombination av en tjärad träpanel och solceller. Här har solpanelerna integrerats sömlöst i trätaket, en teknik som ser enkel ut men kräver noggrann detaljering.