Attefallshus i Vallda

Familjen Jewert bor i Vallda i en modern Hallandslänga, målad med Rödtjära från Auson. De har nyligen även byggt ett attefallshus på tomten. Valet föll sig då naturligt på tjärfärg även där. Denna gång i grå tjärvitriol. Anna Jewert berättar om anledningen till att tjärfärg kändes rätt för dem:

Från början valde vi traditionell slamfärg i falurött till vårt nybyggda hus för snart 20 år sedan. Vi upptäckte snart att den inte höll måttet. Vi bor på landsbygden utanför Kungsbacka och förutom vacker grönska runt omkring oss så är trycket för västkustens hårda västliga vindar och nederbörd periodvis tuff. Det blev påväxt i form av svartmögel på fasaden i vissa väderstreck plus att rödfärgen föll av och höll helt enkelt inte den kvalitet som vi hoppats på.

Vi letade och läste på nätet efter alternativ och blev nyfikna på Trätjäran. Sagt och gjort bestämde vi oss och fasadtvätt med nymålning av hela vårt stora hus startade.

2021 startade vi bygget av ett attefallshus på tomten och då föll det sig naturligt att välja samma typ av trätjära, men i annan kulör och den här gången en grå.
Vi grundmålade alla brädor innan de monterades för att sedan avsluta med en sista strykning när allt var på plats.
Förutom att det blir väldigt snyggt så doftar det fantastiskt en tid efter att allt är avslutat.

Vår förhoppning är att fasaden skall vara ordentligt skyddad på ett naturligt sätt samt att vi inte ska behöva måla om så ofta, som vi gjorde med slamfärgen.

Naturligt. Skyddande. Vackert.

Kika gärna även på familjen Jewerts rödmålade hallandslänga.