Det naturliga västkusthuset

Finns det en naturlig målarfärg som skyddar fasaden? Det frågade sig makarna Roosberg som bor i ett modernt västkusthus i Lerkil. Huset var tidigare målat med Järn­vitriol och fasaden var sliten. Tjärvitriol blev en glad överraskning för paret.

– Vi blev förvånade över att det fanns en produkt med den naturliga ingrediensen trätjära som kunde skydda vår fasad och bevara träets naturliga åldrande. Det kändes fantastiskt att vi kunde måla över järnvitriolen som har orsakat rost på betong och stenar runt huset. Tack vare Tjärvitriol har vi fått ett hållbart hus som smälter in i den vackra västkustmiljön, säger Jonas Roosberg.

Sofia och Jonas blev ägare till huset 2013 och har under de senaste åren byggt om och anpassat huset samt tomten till den växande familjen. I stället för att bygga ut huvudhuset ytterligare valde de att bygga ett litet trädgårdshus och ett havshus.

För att bevara befintlig arkitektur var det viktigt att
kulören på alla husfasader blev enhetlig. Tack vare Tjärvitriol fick vi en vacker, naturlig nyans och det bästa skyddet på alla fasader. Dessutom är färgen enkel att använda, den luktar gott och du får ett jämnt och säkert resultat, säger Jonas.

Jonas tipsar:

Måla över med Tjärvitriol

  1. Provmåla en-tre strykningar för att se hur nyansen växer fram med tiden.
  2. Tjärvitriol kräver minimalt med förarbete då skrapning och tvätt inte krävs. Borsta bara.
  3. Vissa områden behöver du endast måla en gång beroende på väderstreck, medan vissa kräver två-tre gånger.
  4. Tänk på att den riktiga grå kulören kommer fram först när färgen har torkat.
  5. Likheten mellan nybehandlat virke och tidigare järn­vitriol-behandlat är stor.
  6. Var inte rädd för att måla på för mycket färg.