Drömhuset på klippan vid havet

Huset som byggdes 2018 står på en klippa bara några meter över havsnivån och vattnet.
Väderskiftningarna, solljusets speglingar i vattnet, de oändligt varierande färgerna på hav och himmel gör sig ständigt starkt påminda.

Eva berättar, när vi fick möjlighet att bygga vårt hus på en klippa på Tjörn, alldeles vid havet, var vi från början klara över att huset med sin färgsättning skulle så gott som möjligt smälta in i naturens omgivning. Vara ett med den gråa graniten. Ett hus i ett sådant läge kommer alltid att vara mycket utsatt för sol, vind och vatten. Därför sökte vi också något som på ett bra sätt kunde motstå vädrets påfrestningar, utan ständiga ommålningar. Tjärvitriolen kännes helt rätt när vi fann den.

– Vi visste vilken nyans vi ville ha på huset för att det skulle smälta in i berget. Samtidigt ville vi ha en färg som framhävde träets vackra struktur och dessutom med minimalt underhåll. Vi besökte många färghandlare för att finna vad vi sökte. Hos en av dem fick vi tipset om tjärvitriol, som fram tills dess var okänt för oss.

Medan huset byggdes ägnade de ett flertal helger åt att måla fasadbrädorna en första gång. Under vintern stod de inne i den då ofärdiga gäststuga under garaget.  Senare under våren flyttades bockar och torkställning ut till vändplanen framför huset.

– Vi fick många frågor om vad vi målade med för färg eftersom det doftade så gott av tjära. När fasadbrädorna var uppspikade gick vi runt huset på ställningarna och målade en andra gång. De mest utsatta sidorna mot söder överväger vi att måla ytterligare en gång, nu när huset har stått några år.

Eva berättar vidare, vi har bara fått positiva kommentarer om vårt hus och vårt val av färg. Särskilt om hur vackert det intar sin plats på vår klippa mot havet. Många på promenad förbi vårt hus har fått upp ögonen för tjärvitriol dels under perioden när vi byggde och målade aktivt, senare har det hänt att folk ringt på dörren och frågat vad vi målat huset med för färg.

Vad är ni mest nöjda med?
– Helheten blev fantastiskt bra. Till ett underbart hus i ett unikt läge har vi hittat en färg som motsvarar våra och platsens höga krav.

Vilka tre argument skulle du säga till någon annan som funderar på att måla med Tjärvitriol?
1.      Färgen är vacker och bevarar träfasadens levande känsla.
2.      Med sitt naturliga träskydd blir intervallerna mellan ommålning långa, vilket uppskattas av oss som vill åldras med vårt hus.
3.      Tjärvitriol är enkelt att använda.