Exklusivt boende i Tuvesvik, Orust

På Tuvesviks klippor har det varsamt placerats åtta mindre bostadsenheter i trä med vida utsikt över klippor och hav. Husen är tätt placerade mot varandra på samma sätt som villor, sjöbodar och magasin är i det bohuslänska landskapet. Smala gränder och lätta spänger för tanken till fiskeläget där husen blir sammankopplade till trivsamma enheter med stark samvaro och stor närvaro.

Husen är byggda till största del i trä, likt den bohuslänska byggnadstraditionen. Byggnaderna är klädda med stående grå tjärbehandlad träpanel som får dem att smälta in i det karga klipplandskapet.

-Det utsatta läget mot västerhavet ställde höga krav på material och utförande och val av ytbehandling av träet var en utmaning. Vi gjorde flera utredningar och tittade på flera projekt för att hitta den perfekta behandlingen. Både ur gestaltningssynpunkt men även hållbarhets- och underhållsmässigt.

-Valet föll tillslut på Auson tjärvitriol eftersom vi med den produkten lyckades få till en naturlig och jämn grånad kulör som också framhäver träets naturliga struktur. Det naturliga träskyddet med tjärvitriol var en stor fördel vilket innebär ett bra träskydd samt längre underhållsintervall för kund.

White Arkitekter

Related projects