FRÅN SKOLA TILL LANTLIG PÄRLA

Mellan 1904 och 1955 var det en skola. Idag är ”Villa Paris” en lantlig pärla i hjärtat av Sörmland. Hit kommer jägare, cyklister och turister som söker en unik naturupplevelse och ett mysigt Bed & Breakfast. För två år sedan målade Lise och Håkan Lövkvist över den slitna slamfärgade huvudbyggnaden med Rödtjära.

– För mig som har jobbat i träbranschen i 30 år kändes det fantastiskt att ha upptäckt en miljövänlig naturprodukt som dessutom går att använda på slamfärg. Det finns ingen annan färg som fixar det. Med Rödtjära ger vi tillbaka de skyddande egenskaperna som finns naturligt i träden till vårt eget hus och vi slipper problem med mögel och röta på fasaden, säger Håkan Lövkvist.

ÄLSKAR ATT BO PÅ LANDET
Lise och Håkan har bott på landet nästan hela sina liv. Sin älskade Paris-gård köpte de 1981 och fick lägga all sin själ i att göra om en sliten skola till ett vackert hus med tillhörande stall och mindre hus. Paret arrenderar också 650 hektar jaktmark och Håkan anordnar jaktaktiviter för både privatpersoner och företag.
– Vi har många norska och svenska jaktgäster. Men vårt B&B lockar alla som älskar naturen – här får man verkligen en upplevelse utöver det normala, säger Håkan och berättar att jakt är hans stora fritidsintresse.

”FÄRGEN GÅR VERKLIGEN IN I TRÄET”
2015 hade Lise och Håkan tröttnat på den slitna slamfärgade fasaden på sitt hus, själva huvudbyggnaden på gården. Lise bläddrade i en inredningstidning och upptäckte en annons om Rödtjära. Innan dess hade de aldrig hört talas om färgen.
– Vi fastnade direkt för den fina röda kulören, men framför allt för att det var en naturprodukt. För mig var det också viktigt att äntligen få en fasad som inte färgar av sig. Rödtjäran tränger verkligen in i träet och den långa torktiden ser vi enbart som positiv – då vet vi att färgen skyddar träet. Vi ser fram emot att måla över de resterande slamfärgade husen, säger Lise och klappar sina hundar Aron och Urax.

Håkan och Lise:

DÄRFÖR ÄLSKAR VI RÖDTJÄRA

  1. Den är en naturprodukt från skogen som skyddar fasaden. Vi slipper mögel och röta.
  2. Den fina röda kulören går verkligen in i träet och färgar inte av sig.
  3. Färgen kräver minimalt med för-arbete. OBS! Noga med maskering eftersom färgen droppar efter målning.

Related projects