Gröntjärat hus i Saltsjöbaden

Huset ligger naturskönt på Älgö i Saltsjöbaden bara några hundra meter från havet. Älgö är en liten ö som förbinds till fastlandet med en bro, tidigare var området ett sommarstugeområde men har på senare år förvandlats till året runt bostäder.

– Vi hade några alternativ att välja mellan då vi skulle måla huset, men när Gröntjäran dök upp så blev vi genast förtjusta. Den passade så bra med våra träfönster och i skogsmiljö då vår tomt är lite av en naturtomt.

Christer berättar vidare att hela huset målades på cirka två dagar med två strykningar av 4 personer.

– Många tycker att huset är helt fantastiskt, och såklart sticker det ut eftersom färgen är stark både i solljus och vid molningt väder. Vi har fått många kommentarer om att det är fint och har även haft besök av några arkitekter som har velat titta på färgen.

Vad är ni mest nöjda med?

Att tjäran ger ett bra skydd men att man ändå ser träets ådring väldigt tydligt, det doftar också så gott när man målar.

Vilka tre argument skulle du säga till någon annan som funderar på att måla med Gröntjära?

  1. Det är en naturprodukt, känns mycket fräschare än en plastfärg/kemiskt hopkok
  2. Den har en väldig lyster som saknas i traditionell färg
  3. Det ser levande ut i fasaden, man ser tydligt träfibrerna och ådringen i träet samt att det är aningen skiftande, lite svårt att förklara utan att man ser det.