”Huset har fått en vinterkappa”

Ett bättre läge går knappast att få. Sol hela dagen och en oslagbar havsutsikt. Det finns egentligen bara ett minus med läget – solen och havsvindarna har slitit hårt på den svarta slamfärgade fasaden. Men nu har Malins och Linus drömhus i Vallda Sandö fått en ny ”vinterkappa” som heter Svarttjära.

– Den nya färgen känns otroligt gedigen och trygg på något sätt. Det känns som att vi har svept in huset i en skyddad och härlig vinterkappa. Nu är vi redo för vinterns alla stormar och kalla havsvindar – det som tidigare har slitit hårt på den slamfärgade fasaden, säger Malin Ask.

Tröttnade på att måla om
Drömhuset på 226 kvadratmeter stod klart för tio år sedan. Under dessa år har Malin och Linus målat om huset fyra gånger på grund av att träet har torkat ut och spruckit samt att själva kulören har tappat färg. När sommaren 2017 närmade sig, och det var dags för ännu en målning, bestämde de sig för att gå till botten med sitt ”fasadproblem”.

– Vi tröttnade helt enkelt på slamfärgen och att behöva måla om så ofta. Tänk om vi kunde hitta en färg som istället ger en härlig impregnering och skyddar mot havets vindar. Det behövde ju också vara en färg som kunde användas på slamfärg. Vi började googla runt och blev glatt överraskade när vi hittade Svarttjära.

Gediget skydd
Fördomen om att trätjära är något tjockt och klibbigt blev ett snabbt minne blott. Malin och Linus anlitade två målare från Darius Bygg & Alltjänst som målade huset två gånger under maj månad.

– När de började måla tyckte närmsta grannarna att tjärdoften var ganska påtaglig, de som bor lite längre bort tyckte bara att det doftade gott. Den starka tjärdoften mattas av efter tre-fyra veckor och övergår i en behaglig doft som får mig att tänka på sjöbodar i Bohuslän, säger Malin.

Därför älskar vi Svarttjära

  1. Gediget skydd mot väder och vind
  2. Vacker matt kulör
  3. Härlig tjärdoft
  4. Extra fin på slamfärg
  5. En färg som känns ”ett med naturen”

Related projects