Naturens egen målarfärg i Danmark

I den danska byn Skaerbaek ligger familjen Wallins hus med närhet till både skog och hav, tvärsöver finns en hästhage och en grusväg som går genom de gamla delarna av byn. Den gamla bokskogen i utkanten av Skaerbaek erbjuder sköna skogspromenader.

Ida Wallin berättar:

– Byn vi bor i ligger bredvid vattnet med både fiske och segelbåtar, så tanken att använda en tjärprodukt för att skydda träet samtidigt som det ger en fin patina kändes helt naturligt. Med tiden blev valet av Tjärvitriol det enda som kändes helt rätt när vi skulle välja behandling av fasaden.

Första strykningen gjordes under fyra dagar av tre personer innan fasaden spikades upp och den andra strykningen gjordes året därpå under två dagar. Under tiden det målades doftade det gammal fin fiskebåt, men detta avtog redan efter några veckor.

Familjen har fått många positiva kommentarer om husets utformning och färg.

– Det långsamt grånande träet har blivit jättevackert och ger en fin nedtonad stil till huset. Vi ville skapa ett stilrent, men ändå mysigt och inbjudande hem. Huset som är byggt med tanke på tomtens utformning har även altaner behandlade med Tjärolja.

Tjärvitriolen är lätt att stryka på och den sugs upp fort, det är spännande att över tid följa förändringen av färgen. Träet bibehåller sina tydliga ådror och får en grå fin patina under det första året.

Vi på Auson gratulerar till ett fantastiskt fint hus fyllt med Tjärlek!