På landet nära stan
– det är skillnad på rödfärg och rödfärg

På landet och samtidigt nära både civilisation och kommunikation bor familjen Jewert. Vallda ligger nära havet och är en kulturminnesmärkt miljö, vilket ställer dubbla krav på färgen. Det arkitektritade lösvirkeshuset är en Hallandslänga i modern tappning, och då kommer den röda färgen naturligt. På gott och ont, eftersom den vanligaste rödfärgen är en slamfärg som inte står emot väder och vind särskilt bra. Anna Jewert berättar:

– Vi bor fem minuter från Kungsbacka och har även nära till havet. Det betyder att framför allt husets västra sida blir hårt utsatt, och där har vi fått måla om vart tredje år sedan vi flyttade in 2004. Vi tröttnade på det och letade efter en annan lösning. Den fanns på nära håll, nämligen i Kungsbacka! När vi hittade Ausons rödtjära blev vi väldigt glada. Rödtjära är ju en ännu mer traditionell färg, och det bästa av allt är att den går att måla över slamfärg. Nu har vi precis målat om huset med rödtjära och är så nöjda! Först och främst ser det verkligen bra ut, men dessutom doftar det otroligt gott om tjäran. Och så ser vi fram emot att slippa måla om hela tiden. Rödtjäran är ju mycket mer beständig.

Vi på Auson kan bara hålla med. Familjen Jewerts hus i Vallda är vackert och dessutom både modernt och traditionellt. Precis som vår rödtjära.

Related projects