Rödtjärad fjällstuga på toppen i Sälen

Högst upp i Sälfjällstangen ligger ett rött fint fritidshus med utsikt mot Högfjällshotellet och de fina backarna. På sommaren är huset utsatt för solens stekande strålar och på vintern är det kyliga vindar som har slitit hårt på den slamfärgade fasaden. Tack vare Rödtjäran ser husägarna nu fram emot att slippa måla om huset varje sommar.

– Det höga läget gör att huset är oerhört väderutsatt både sommar och vinter. Vi har behövt ägna viss tid varje sommar till att måla om huset som jag själv byggde 1990. Huset är ett parhus med tillhörande skotergarage som vi äger tillsammans med våra vänner. Vi är alla västkustbor som gärna åker dit flera gånger om året, säger Iwan Borge.

Skotergaraget först ut
Det var när Iwan skulle bygga ett Attefallshus till vännerna Eva och Björn som de fick veta att det faktiskt finns en målarfärg som går att använda på slamfärgade hus. Husfabrikanten Larssonhus hade prover på Rödtjära och Iwan blev nyfiken att använda färgen på det nya huset. Skotergaraget, som också var behandlat med slamfärg, blev ”testfasad”.

– Vi fastnade snabbt för den fina röda kulören och den impregnerande egenskapen. Det var också viktigt att färgen var så snarlik slamfärgen som möjligt – vilket vi såg direkt. När det var dags att välja färg till Attefallshuset blev Rödtjäran ett enkelt val. Vi blev så nöjda att vi under vintern 2016 beställde målning av övriga byggnader.

Några tips från Ingmari och Iwan

Måla med Rödtjära

  1. Måla tidigt på säsongen eftersom torktiden är längre än ”vanlig” färg.
  2. Måla under varma dagar – färgen är smidigare då.
  3. Rödtjäran fäster bra så var noga med att skydda/täcka ytor som inte ska målas.

Namn: Ingmari och Iwan Borge
Yrke: Pensionärer idag, men drev tidigare byggföretaget INBO Bygg AB
Bor: I Onsala utanför Kungsbacka. Äger ett parhus i Sälfjällstangen tillsammans med vännerna Eva och Björn Jonsson