Svarttjärat stockhus vid Anten

För åtta år sedan hade huset varken el, kök eller toalett. Idag har Kjell Perssons gamla stockhus från 1928 fått ett rejält ansiktslyft både på insidan och utsidan. I somras målade han över den mörkbruna fasaden med Svarttjära.

– Jag hade tidigare använt Dalbränd trätjära från en annan leverantör, men jag upplevde att färgen försvann så fort. När jag av en slump upptäckte Svarttjäran blev jag nyfiken direkt. Nu ser jag fram emot att slippa måla varje sommar plus att kulören blev jättefin, säger Kjell Persson.

Det charmiga och unika stockhuset ligger på en kulle cirka 1,5 mil utanför Alingsås. Tomten är på hela 5 000 kvadratmeter med en bedårande utsikt över sjön Anten. Huset var i stort renoveringsbehov när Kjell köpte det.

– Nu är det helt totalrenoverat, men jag har lagt stort fokus på att behålla den äldre charmen och stilen på huset. Jag får många kommentarer om hur fint huset har blivit – både av renoveringen och av den nya svarttjärade fasaden. Huset har fått ett rejält lyft!

Höll i penseln själv
Kjell har lagt ofantligt många timmar på renoveringen och det var också han som höll i penseln i somras. Själva målningen tog tre hela dagar.

– Nästa år blir det nog till att måla över ett rött slamfärgade uthus och en vedbod med Rödtjära. Jag blev jätteglad när jag fick höra att man kunde måla över slamfärg. Enkelt, snyggt och hållbart är mina bästa argument till varför man bör välja trätjära till sitt hus, säger Kjell.

Några tips från Kjell

Måla med Svarttjära

  1. Var noga med förarbetet – borsta huset innan målning.
  2. Täck över det du inte ska måla
  3. Välj en solig dag! När virket är solvarmt blir resultatet som bäst, dessutom är det ju trevligare att måla när vädret är fint.

Related projects