Tjära och kedjehus i Nyköping

På Norra Arnö, en stadsdel i Nyköping under snabb utveckling, har Maison Forte nyligen färdigställt sjutton mycket speciella kedjehus, samtliga målade med Ausons tjärvitriol. Det är vi otroligt stolta och glada för! I ett av områdets större hus på 150 kvadratmeter har Elinor Collin flyttat in med sin familj. Vad fick er att välja Norra Arnö?

– Vi ville bo nära vattnet, och här har vi Östersjön alldeles intill. Vi föll för Norra Arnö både på grund av läget och framför allt huset.

Maison Forte har arbetat med Lomars Arkitekter i detta projekt, och husen präglas av exklusivitet. Det gäller allt, från material och design till planlösning och genomtänkta detaljer. Tjärvitriolen kommer in som just en sådan detalj, men det är utan tvekan en detalj som tar för sig rejält.

– Vi älskar färgen! När vi flyttade in, var nyansen mer åt det bruna hållet. Nu har den redan fått sin typiskt gråa nyans, och den blir bara vackrare hela tiden. För att vara ärlig tycker jag helt enkelt att det är en jättesnygg färg, men det är också det att den gifter sig så fint med omgivningen, materialen och husens design, berättar Elinor Collin.

Resultatet har varit så lyckat att Maison Forte nu går vidare med fler Ausonfärger i sina kommande projekt. Alla inblandade, från byggherre och arkitekt till de boende, talar sig gärna varma för det som ibland kallas naturens egen målarfärg. Auson kallar det tjärlek.