Torpartjärlek i Västerbotten

Timmerstugan som är byggd på 1880-talet, ligger omgiven av skog längs en grusväg i den lilla byn Daglösten, mellan Bureå och Lövånger i Västerbotten. Från början var torpet ett litet hemman med några djur, potatisåker, sädesfält samt tillhörande skog – och nu är det en sommarstuga att längta till!

Förra gången torpet målades 2011 var det med slamfärg, när det nu var dags att måla igen 2019 så föll valet på Rödtjära för att bättre klara de stränga och snörika vintrarna i Västerbotten.

– Vi målade under juni och juli månad berättar Anna Rosenkvist och Christer Ågärd, vädret var mestadels soligt och torrt med uppehåll i stort sett varje dag. Väggarna borstades med piasavakvast och stålborste, vi rensade bort en del gammal mossa mellan timret och fyllde håligheterna med tjärat lindrev. Väggarna på sydsidorna sög mycket färg och vi var tvungna att måla dessa tre varv. Färgåtgången på sydsidorna var stor 1,2-1,3m2/liter. Ändträet på knutarna var mycket porösa och nästan uppluckrade, så även här gick det också åt mycket färg.

Anna och Christer tipsar om att mygg och andra insekter höll sig på avstånd medans de målade med Rödtjäran. Vilket är ett stort plus för alla i Norrland!