Bornstein Lyckefors

Bornstein Lyckefors är en arkitektbyrå i Göteborg som jobbar med både publika och privata byggnader, villor och inredningsarkitektur.

Vi är förälskade i Svarttjäran”

De kallar sig själva ”materialkära” och jobbar gärna med ambitiös arkitektur. Johan och Andreas på Bornstein Lyckefors är arkitekterna som tycker att tjärfärgerna förtjänar mer uppmärksamhet.
– Själva blev vi förälskade i Svarttjära och kommer definitivt att använda det mer, säger Johan Olsson.

Även svarttjärtat tak
Det var i arbetet med ett modernt hus på 260 kvadratmeter i Mölndal som Bornstein Lyckefors fick upp ögonen för svarttjäran. De letade efter en färg som verkligen kunde stå emot väder och vind – inte minst då även taket skulle målas.

– Vi fastnade också för den otroligt vackra kulören som lyfter fram träets struktur. För oss som är måna om vilka material vi använder känns det också bra att det är naturens egen målarfärg, säger Johan som var huvudansvarig för husprojektet.

Abstrakt och lekfullt
Arkitektstilen är abstrakt och lekfull och slutresultatet blev ett riktigt drömhus för Farshad, Arlena och deras två barn. Husets höga höjd och takvinkeln på 45 grader gör att huset verkligen sticker ut i villaområdet med många äldre hus. Invändigt har huset unika detaljer som exempelvis en rak trappa i perforerad plåt och en speciallösning som trollar bort tv:n i vardagsrummet.

– Farshad och Arlena var verkligen öppen för nya lösningar när vi ritade huset. Bara det att skapa ett hus som är helt målat i Svarttjära är ju rätt unikt. Vi har bara hört positiva kommentarer på färgen och alla tycker att det blir en härlig textur och lyster i fasaden, säger Johan.

Bornstein Lyckefors Arkitekter

Drivs av: Johan Olsson, Andreas Lyckefors och Per Bornstein
Jobbar med: publika och privata byggnader, villor och inredningsarkitektur
Vunnit priser som: WAN Awards, nominerade till Guldstolen 2016 samt nominerade till villapriset 2017 – Sveriges finaste arkitekturpris för villor.