Darius Bygg & Alltjänst

Darius Bygg & Alltjänst utför allt ifrån markarbeten, stenläggningar och målning av husfasader. Företaget är baserat i Vallda och drivs av Darius Banevicius och hans pappa Steponas.

En exklusiv känsla

”Tjära… Det används väl bara på båtar”? Det var Darius Banevicius första reaktion när han och pappa Steponas fick uppdraget att måla över ett modernt slamfärgat hus med Svarttjära. Nu har de redan hunnit måla sitt andra hus med trätjära och pratar gärna om hur snyggt det blir.

– Först tyckte vi att det var lite kladdigt och jobbigt att det torkar långsammare än vissa andra fasadfärger. Men vi insåg snabbt att det fanns desto fler styrkor. Framför allt så är det inte många färger som ger ett så snyggt resultat, säger Darius Banevicius på Darius Bygg & Alltjänst.

Premiärhuset i Vallda
Ett modernt enplanshus med havsutsikt i Vallda Sandö blev alltså premiärhuset för Darius och hans pappa när det gäller trätjära. De målade huset på 226 kvadratmeter två gånger under maj månad.

– Det är viktigt att vädret är bra och måla gärna i direkt solljus. Satsa också på penslar med bra kvalitet, var noggrann under hela målningen och täck ytor som inte ska målas.

”Skönt att slippa grundmåla”
Efter sommaren fick Darius och Steponas uppdraget att även måla över ett rött slamfärgat hus med Rödtjära. Det var Auson som tipsade husägaren i Hjuvik om Darius Bygg & Alltjänst efter deras fina målningsarbete i Vallda Sandö.

– Det var jättekul att även måla med Rödtjäran. Att man slipper grundmåla är en stor fördel med tjärfärgerna och att måla över slamfärg ger ett extra fint resultat. Det är en exklusiv känsla att måla med trätjära, säger Darius.

Våra bästa målartips:

  1. Pricka in fint väder och måla gärna i direkt solljus.
  2. Borsta bort gammal färg.
  3. Var extra noggrann med att täcka allt som inte ska målas.
  4. Satsa på bra penslar – de slits fort annars.
  5. Var otroligt noggrann under hela målningen.